Za nami dwa przedłużone weekendy, majowy i czewcowy. Zatem sezon grillowy można uznać za otwarty! Nie jestem entuzjastką mięs z grilla. Zdecydowanie wolę warzywa czy ryby. Są jednak przekąski, które uwielbiam. Do takich należy boczek z suszoną śliwką oraz jego nieco bogatsza wersja - z dodatkiem wątróbki drobiowej, przypominająca mini szszłyk. Doskonale nadaje się na przystawkę lub jako dodatek do grillowanych warzyw. A wakacje tuż, tuż...
Składniki:
40 dag wątróbki drobiowej
ok. 15 platerków wędzonego boczku
ok. 15 szt. suszonych śliwek
ok. 15 wykałaczek lub patyczków do szszłyków
sól
pieprz
Watróbkę dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze płaty. Na każdym plasterku boczku ułożyć kawałek wątróbki i śliwkę. Zawinąć jak roladę. Spiąć wykałaczką lub patyczkiem do szszłyków. Ułożyć szaszłyki na grillu i smażyć ok. 20 min. delikatnie obracając, by przyrumieniły się z każdej strony. Pod koniec grilowania oprószyć solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz