Przed nami długa noc sylwestrowa. Jeśli w tym roku ktoś postanowił spędzić Sylwestra w domu, to bez względu na to, czy zaprosił gości, czy też Nowy Rok będzie witać tylko z najbliższą rodziną, powinien przygotować "coś na ząb". Na wszelkiego rodzaju przyjęciach najlepiej sprawdzają się przekąski. Nie wymagają długiego siedzenia przy stole, można je spożywać bez mała w biegu pomiędzy jednym tańcem a drugim.
U mnie w tym roku królują przekąski z brzoskwinią w roli głównej. Postawiłam na wypróbowane przepisy, które znam od lat.
U mnie w tym roku królują przekąski z brzoskwinią w roli głównej. Postawiłam na wypróbowane przepisy, które znam od lat.
Rożki z szynki z brzoskwinią
6 plastrów szynki
3 brzoskwinie z puszki
śmietana
chrzan
sól
pieprz
wykałaczki
Ubić śmietanę i dodać do niej łyżkę chrzanu. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do bitej śmietany z chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Plastry szynki zwinąć formując rożki i spiąć je wykałaczkami. Każdy rożek napełnić masą z bitej śmietany z chrzanem i brzoskwiniami.
Brzoskwinia pod tuńczykową kołderką
6 plastrów szynki
3 brzoskwinie z puszki
śmietana
chrzan
sól
pieprz
wykałaczki
Ubić śmietanę i dodać do niej łyżkę chrzanu. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do bitej śmietany z chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Plastry szynki zwinąć formując rożki i spiąć je wykałaczkami. Każdy rożek napełnić masą z bitej śmietany z chrzanem i brzoskwiniami.
Brzoskwinia pod tuńczykową kołderką
8 brzoskwiń z puszki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki
Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać.
Odsączone połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku i na każdą z nich nałożyć łyżkę masy tuńczykowej. Można udekorować natką pietruszki.
Na przyjęciach zawsze doskonale sprawdzają się koreczki. Przygotowałam kilka rodzajów: z żółtym serem, kabanosem i oliwką lub ogórkiem kiszonym, z pomidorem i fetą oraz oczywiście z brzoskwinią z dodatkiem szynki i fety.
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki
Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać.
Odsączone połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku i na każdą z nich nałożyć łyżkę masy tuńczykowej. Można udekorować natką pietruszki.
Na przyjęciach zawsze doskonale sprawdzają się koreczki. Przygotowałam kilka rodzajów: z żółtym serem, kabanosem i oliwką lub ogórkiem kiszonym, z pomidorem i fetą oraz oczywiście z brzoskwinią z dodatkiem szynki i fety.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz