sobota, 10 grudnia 2011

Wokół świątecznego stołu: szczupak z jarzynami po polsku

Do Wigilii zostały już tylko dwa tygodnie. Witryny sklepowe dawno już mają świąteczne dekoracje, a w samych sklepach widać szał przedświątecznych zakupów. Najwyższy czas, aby zacząć myśleć o świątecznym menu. 
W czasie postnej wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć smażonej czy też pieczonej ryby. Tradycyjnie powinien to być karp, ja jednak proponuję szczupaka duszonego w warzywach. W smaku przypomina trochę rybę po grecku, ale serwowany na gorąco jest dużo smaczniejszy i na pewno będzie ciekawą odmianą od spożywanego co roku smażonego karpia. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej - "Najlepszych przepisów kuchni polskiej" Marka Łebkowskiego (Warszawa 2002).

Składniki na 4 porcje:

1 szczupak (ok. 1,2 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 kalarepka
2 cebule
1 łyżka mąki
50 g masła
po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
1/2 łyżeczki maggi
sól
pieprz mielony do smaku

Szczupaka sprawić, zdjąć łuskę, opłukać, pokroić na kawałki, usunąć ości, osolić i odstawić na 1 godz. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, przesmażyć na 2 łyżkach masła, dodać posiekane cebule, wlać 100 ml wody i dusić 10 min. Do warzyw włożyć rybę, dodać 1 łyżkę masła, ziele angielskie, pieprz, sól, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 min. 1 łyżeczkę masła rozetrzeć z mąką i 2 łyżkami wody, dodać maggi, wymieszać i zalać szczupaka. Gotować 10 min. Wyłożyć na półmisek i polać sosem z warzywami.

Specjalistą od tej potrawy jest mój mąż. Szczupak wychodzi mu naprawdę fantastycznie, ale za każdym razem modyfikuje oryginalny przepis po swojemu nie chcąc jednak zdradzić tajników swojej własnej receptury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz