sobota, 12 maja 2012

Kompot z rabarbaru


Na naszej działce rozpoczął się sezon na rabarbar. Najbardziej lubię robić z niego ciasto, o którym już pisałam na blogu. Jednak ostatnie upalne dni sprawiły, że tym razem zdecydowałm się na ugotowanie rabarbarowego kompotu. Dzieciaki go uwielbiają. Przy okazji zaczęłam się zastanawiać, czy dziś, w dobie supermarketów i łatwego dostępu do rozmaitych napojów i soków, ktoś jeszcze gotuje kompoty. Ja gotuję i zachecam do tego wszystkich. Są zdrowe i zawsze w stu procentach z owoców.

Na kompot z rabarbaru potrzeba:

7-10 łodyg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 plasterki cytryny
kilka goździków

Rabarbar obrać z włókien i pokroić. Zalać 1,5 - 2 l wody, dodać cytrynę oraz goździki i zagotować. Na końcu dodawać stopniowo cukier do smaku. 0,5 szklanki to optymalna ilość, ponieważ rabarbar jest dość kwaśny, jednak są osoby, które właśnie taki wolą. Podawać po schłodzeniu.

Kompot z rabarbaru jest idealny na upały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz