środa, 30 maja 2012

Sałatka ziemniaczano-kalafiorowa


Wczoraj gotowałam zupę kalafiorową i został mi kawałek gotowanego kalafiora. Przypomniałam sobie, że mój teść robił kiedyś fantastyczną sałatkę z kalafiora, która jest kolejnym doskonałym przykładem jak łatwo i smacznie można zagospodarować resztki żywnośći niezużytej np. na obiad - w tym przypadku kalafiora i ziemniaki. Zazwyczaj robię tę sałatkę z takiej ilości kalafiora i ziemniaków, jaką akurat mam pod ręką, ale gdyby ktoś chciał zrobić całą miskę tej sałatki to podaję składniki:

5 ziemniaków 
1/2 kalafiora 
1 zielony ogórek 
1/2 pęczka koperku

Sos:

majonez
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Ziemniaki i kalafiora ugotować. Gdy wystygną, ziemniaki pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać posiekany koperek i wszystko wymieszać. 

Przygotować sos: dwie łyżki majonezu wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać sos do sałatki i ponownie wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz