niedziela, 13 maja 2012

Szparagi pod beszamelem


Szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw. Może dlatego tak je lubię, że dania ze szparagów to typowe dania sezonowe i je się je przez bardzo krótki okres w roku. Najbardziej lubię zupę szparagową, którą robi mój teść. Zawsze czekam na nią cały rok.
Szparagi pod beszamelem pierwszy raz jadłam ponad 10 lat temu w restauracji przy Studio Buffo. Pamiętam, że porcja była mała i strasznie droga, a jednak coś było w tych szparagach, że od tamtej pory często do nich wracam i chętnie robię je w domu.

Składniki:

2 pęczki białych szparagów
cukier
parmezan

Sos beszamelowy:

0,5 kostki masła
2 łyżki mąki
800 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkim łyżki cukru do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadły.

Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, opruszyć mąką i zasmażać przez 2 min. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Szparagi przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać tartym parmezanem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni aż wierzch się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz