wtorek, 12 marca 2013

Spaghetti carbonara


Dziś początek konklawe, które zakończy wybór nowego Papieża, więc oczy całego świata w najbliższych dniach zwrócone będą na Rzym. W oczekiwaniu na biały dym proponuję makaron z białym sosem, czyli spaghetti carbonara - jedno z najbardziej włoskich dań, jakie znam.

Składniki na 4-6 osób:

500 g makaronu spaghetti
300 g surowego wędzonego boczku
2-3 jajka
200 g tartego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
rozmaryn

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie, gdy makaron będzie się gotował, boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z dodatkiem szczypty rozmarynu. Jajka wbić do miski, rozmącić widelcem, następnie wymieszać z parmezanem (1/4 sera należy zostawić do posypania całego dania), czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i gałką muszkatołową (do smaku).
Ugotowany makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać gorący boczek oraz masę jajeczną. Wszystko wymieszać tak, aby sos obkleił makaron. Rozłożyć na talerze i posypać pozostałą częścią parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz