poniedziałek, 3 czerwca 2013

Gnocchi di Sauris con kummel e speck według Roberta Makłowicza

Uwielbiam podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Dotąd nie oglądałam ich szczególnie regularnie, jednak od kiedy TVP emituje powtórki starych odcinków staram się nie przegapić żadnego. Niedawno trafiłam na relację z wyprawy do regionu zwanego Wenecją Julijską. Jedną z prezentowanych potraw były gnocchi di Sauris con kummel e speck, czyli kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem. Mój mąż krzkynął: "Chcę to na obiad!". Pomyślałam: czemu nie. Potrawa prosta do wykonania, szpek bez problemu można kupić w sieci Lidl, resztę składników miałam w domu. Wyszło smacznie, choć dla dzieciaków sos był zbyt intensywny w smaku. Natomiast przypominające nasze kopytka gnocchi z kminkiem - rewelacja!
Przepis można znaleźć na stronie Roberta Makłowicza: www.maklowicz.pl w zakładce Przepisy z podróży. Poniżej przepis w dosłownym brzmieniu.

Składniki:

ok. 300 g mąki
2 jajka
4-5 dużych ziemniaków
2-3 łyżeczki kminku
150 ml słodkiej śmietanki
100 g szpecku (dojrzewającej wędzonej szynki lub boczku)
1 łyżka masła
kilka łyżek świeżo startego parmezanu
sól
pieprz


Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, dosypać mąkę, wbić jajka i drobno posiekany kminek. Wyrobić dość twarde ciasto, w razie potrzeby dosypując nieco mąki.  Ciasto przełożyć na oprószoną mąką deskę, odcinać z niego kawałki, formować z nich wałki i odcinać kluski wielkości i kształtu kopytek. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i zezłocić na nim szpek. Następnie wlać na patelnię słodka śmietankę, posolić i popieprzyć. Gotować do zgęstnienia sosu. Kluski przełożyć na patelnię z sosem, ew. podgrzać, wymieszać, podawać posypane startym parmezanem.


Na pewno zrobię więcej dań z przepisów wypatrzonych w programach "Makłowicz w podróży". W pierwszej kolejności będą to tunezyjski kurczak po berberyjsku oraz kotleciki jagnięce z sosem miętowym i puree z zielonego groszku rodem z Anglii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz