sobota, 22 czerwca 2013

Truskawkowy sernik


W starszym pokoleniu niewielu jest mężczyzn, którzy na swoje barki wzięli ciężar prowadzenia domowej kuchni. Należy do nich mój teść, który gotuje naprawdę świetnie. Jednak praktycznie nigdy sam nie robi deserów. Mówi, że nie ma do tego serca, ja jednak myślę, że po prostu nigdy nie miał potrzeby pieczenia ciast. Od wielu lat robi tylko jedno - sernik na zimno z owocami (najczęściej z brzoskwinią z puszki), który wychodzi mu fenomenalnie. Ponieważ sezon na truskawki w pełni, postanowiłam zrobić taki sernik z truskawkami właśnie. Po raz pierwszy robiłam sernik na zimno, więc miałam trochę obaw czy się uda. Piekę niewiele ciast i najczęściej takie, które wyrabia się mikserem, przelewa do foremki i piecze. Tutaj stopień skomplikowania jest trochę większy, ponieważ ciasto składa się z dwóch warstw - sernika i galaretki, które muszą się idealnie połączyć. Okazuje się jednak, że nie jest to bardzo trudne, a sernik na zimno jest idealny na upały.

Składniki:

1 kg waniliowego serka homogenizowanego
50 g żelatyny spożywczej
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
1 torebka cukru waniliowego
40 dag truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Serek wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć na kogel mogel z łyżką cukru, dodać do sera i ponownie wymieszać. Masło rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i dodać do gorącego masła. Wymieszać, następnie dodać do masy serowo-jajecznej i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dodać owoce (część zostawić do przybrania) i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. do ostygnięcia. 
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić do temperatury pokojowej. Galaretka nie może być ani za ciepła, ponieważ wówczas rozpuści ser i zabarwi się na mleczny kolor, ani za zimna, bo wtedy będzie się odklejać od serowego spodu. Na zastygniętej masie serowej ułożyć pozostałe truskawki i zlać galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz