sobota, 7 września 2013

Dorsz w sosie włoskim

Czarnomorskie ryby były pyszne, ale po powrocie do domu, zatęskniliśmy za rybą dużo nam bliższą, czyli za doszem, którego uwielbiają nasze dzieci. A ponieważ dalej oglądamy "Makłowicza w podróży", toteż mój mąż na wczorajszy piątkowy obiad przygotował dorsza w sosie włoskim z jednego z odcinków poświęconych... Walii! Danie jest bardzo proste do wykonania, a smak fantastyczny. Dorsz rozpływa się w ustach, natomiast sos nie jest dominujący, co sprawia, ze całość jest bardzo lekka. Akurat na ostatnie ciepłe dni lata!

Składniki:

4 filety z dorsza
12 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
kilka igiełek rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Oliwę rozgrzać na patelni. Posoloną i oprószoną pieprzem rybę podsmażyć z jednej strony. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Następnie wrzucić na patelnię całe pomidorki, dusić ok. 2 minut. Ostrożnie przewrócić rybę na drugą stronę, dolać wino, dusić ok. 5-6 minut, do odparowania płynu o połowę. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, ułożyć pomidorki i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz