wtorek, 12 listopada 2013

Aromatyczne ciasto dyniowe

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Nadaje się na zupy, do sosów warzywnych, placków, marynowania oraz wypieków. Można przechowywać ją dość długo, ale tylko do momentu aż się ją rozkroi. Potem trzeba szybko zużyć całą lub schować do lodówki, co w przypadku trzydziestokilogramowego warzywa jest prawie niewykonalne. Zatem dziś trzecie i chyba już ostatnie w tym sezione moje danie z dynią - tym razem na słodko.

Składniki:

ok. ¾ - 1 kg dyni
100 g migdałów (płatki)
2 jajka
½ szklanki miodu
2 szklanki mąki
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
25 ml rumu

Dynię zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, miód i wymieszać. Powoli dodawać mąkę i olej cały czas mieszając. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cynamon, imbir, rum i startą dynię, w dalszym ciągu mieszając. Masę przelać do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni. 


Do ciasta idealnie pasują domowe nalewki - tu żurawinówka mojego męża, o której następnym razem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz