niedziela, 17 listopada 2013

Żurawinówka

Specjalistą od nalewek jest w naszym domu mój mąż. Upodobał sobie szczególnie żurawinę. Robi z niej fantastyczną żurawinówkę oraz nieco bardziej aromatyczny kordiał. Nic tak nie rozgrzewa w długie zimne wieczory jesienne i zimowe niż domowa nalewka z kawałkiem świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego, ciasta. Żurawinówka ma piękny rubinowy kolor i niezwykły aromat, a co najważniejsze ta domowa wykonana jest wyłącznie z naturalnych składników, bez barwników i konserwantów. 

Składniki:

1 kg świeżej żurawiny
1 l spirytusu 95%
0,8 kg cukru
0,4 l wody

Owoce żurawiny opłukać, odsączyć i osuszyć, następnie zamrozić. Rozmrozić je po 1-2 dniach i wsypać do dużego słoika. Zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zlać nalew, a owoce zmielić lub zmiksować i mocno wycisnąć, np. przez gazę. W wyciśniętym soku rozpuścić cukier, następnie połączyć z nalewem i odstawić na przynajmniej cztery tygodnie. Nalewka dość szybko się klaruje i przegryza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz