poniedziałek, 27 stycznia 2014

Orientalna potrawka z kurczaka

Jako dziecko nie cierpiałam wszelkiego rodzaju potrawek oraz gotowanego mięsa w rozmaitych sosach: koperkowym, chrzanowym itp. Były to na ogół oszczędne obiady, które wykorzystywały mięso, na którym wcześniej mama gotowała zupę. Do dziś nie przepadam za tego typu obiadami, ale nie lubię też marnować jedzenia. Wołowinę z zupy zazwyczaj mrożę, aby potem mieć mięso na pierogi lub do krokietów. Problem jest zawsze z kurczakiem. Dzieciaki nie lubią sosu koperkowego, który zazwyczaj robiła moja mama, więc gotowanego kurczaka przygotowuję im na sposób orientalny - z sosem sojowym. Jedzą, aż im się uszy trzęsą!

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (lub 1/2 dużego)
1 por
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego

Na mięsie z kurczaka i włoszczyźnie ugotować rosół. Wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w plasterki gotowaną marchewkę z rosołu oraz kurczaka. Podlać niewielką ilością rosołu, doprawić sosem sojowym i zagotować całość. Podawać z ryżem.


W identyczny sposób przygotowuję także cielęcinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz