Na moje niedawne urodziny dostałam książkę szwedzkiego mistrza kulinarnego Leifa Mannerströma pt. "Śledź" ("Herring", wyd. Bokforlaget Arena, 2005). 215 stron przepisów na potrawy ze śledzia! To jest możliwe chyba tylko w Szwecji. W Polsce śledź jest bardzo popularny, jednak je się go najczęściej jako przystwkę, ewentualnie jako składnik sałatek. Większość przepisów w książce Leifa Mannerströma wykorzystuje świeże ryby. Jest śledź grillowany, smażony z rozmaitymi dodatkami, w cieście naleśnikowym oraz coś, co przypomina pyzy ze śledziem, a także śledziowe zapiekanki czy tarty. Są też oczywiście pomysły na rozmaite przystawki, kanapki czy marynaty. Ta mnogość pomysłów na przyrządzenie śledzia jest efektem miłości Szwedów do tej ryby. A Polacy? Polska jest jednym z trzech największych importerów ryb ze Szwecji! Zrozumiałabym, gdyby chodziło właśnie np. o śledzie, ale sprowadzamy... hodowlanego łososia norweskiego. Zakochajmy się w śledziu jak nasi zamorcy sąsiedzi. W końcu mamy ten sam Bałtyk i te same ryby. Na początek polecam bardzo prosty do wykonania i elegancki koktajl śledziowy (oczywiście z książki Leifa Mannerströma). Będzie idealną przystawką na przyjęcia w trwającym karnawale.
Składniki na 4 porcje:
2-3 filety śledziowe typu matjas
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki majonezu
2 łyżki pasty chili (użyłam sosu sambal oelek)
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Do dekoracji:
2 cienkie kromki chleba pokrojone na trójkąty
oliwa do smażenia
krążki czerwonej cebuli
plasterki jabłka
gałązki koperku (zastąpiłam je kiełkami)
pędy groszku
dojrzewający ser pokrojony w słupki/pałeczki
sól
Pokroić filety śledziowe w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Jabłko obrać ze skórki i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać wszystko delikatnie (zostawić kilka plasterków cebuli i jabłka do dekoracji), na końcu dodać chrzan. Majonez wymieszać z pastą chili i sokiem z cytryny i skropić tak przygotowanym sosem śledziowy koktail. Pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Trójkąty chlebowe usmażyć na oliwie na złoty kolor. Odrobinę je posolić i zostawić do dekoracji. Przełożyć koktajl do szklanek i udekorować w atrakcyjny sposób. Na końcu wbić w koktajl trójkąty chlebowe oraz pałeczki serowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz