piątek, 31 stycznia 2014

Koktajl śledziowy według Leifa Mannerströma

Na moje niedawne urodziny dostałam książkę szwedzkiego mistrza kulinarnego Leifa Mannerströma pt. "Śledź" ("Herring", wyd. Bokforlaget Arena, 2005). 215 stron przepisów na potrawy ze śledzia! To jest możliwe chyba tylko w Szwecji. W Polsce śledź jest bardzo popularny, jednak je się go najczęściej jako przystwkę, ewentualnie jako składnik sałatek. Większość przepisów w książce Leifa Mannerströma wykorzystuje świeże ryby. Jest śledź grillowany, smażony z rozmaitymi dodatkami, w cieście naleśnikowym oraz coś, co przypomina pyzy ze śledziem, a także śledziowe zapiekanki czy tarty. Są też oczywiście pomysły na rozmaite przystawki, kanapki czy marynaty. Ta mnogość pomysłów na przyrządzenie śledzia jest efektem miłości Szwedów do tej ryby. A Polacy? Polska jest jednym z trzech największych importerów ryb ze Szwecji! Zrozumiałabym, gdyby chodziło właśnie np. o śledzie, ale sprowadzamy... hodowlanego łososia norweskiego. Zakochajmy się w śledziu jak nasi zamorcy sąsiedzi. W końcu mamy ten sam Bałtyk i te same ryby. Na początek polecam bardzo prosty do wykonania i elegancki koktajl śledziowy (oczywiście z książki Leifa Mannerströma). Będzie idealną przystawką na przyjęcia w trwającym karnawale.

Składniki na 4 porcje:

2-3 filety śledziowe typu matjas
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki majonezu
2 łyżki pasty chili (użyłam sosu sambal oelek)
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Do dekoracji:

2 cienkie kromki chleba pokrojone na trójkąty
oliwa do smażenia
krążki czerwonej cebuli
plasterki jabłka
gałązki koperku (zastąpiłam je kiełkami)
pędy groszku
dojrzewający ser pokrojony w słupki/pałeczki
sól

Pokroić filety śledziowe w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Jabłko obrać ze skórki i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać wszystko delikatnie (zostawić kilka plasterków cebuli i jabłka do dekoracji), na końcu dodać chrzan. Majonez wymieszać z pastą chili i sokiem z cytryny i skropić tak przygotowanym sosem śledziowy koktail. Pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Trójkąty chlebowe usmażyć na oliwie na złoty kolor. Odrobinę je posolić i zostawić do dekoracji. Przełożyć koktajl do szklanek i udekorować w atrakcyjny sposób. Na końcu wbić w koktajl trójkąty chlebowe oraz pałeczki serowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz