sobota, 17 stycznia 2015

Krem z pieczarek z mięsnymi kuleczkami

Gdy ma się dzieci, trzeba być dość pomysłowym także w kuchni. No bo co przygotować na śniadanie czy kolację, kiedy z ust małego człowieka padają takie propozycje: czarna dziura, kanapka z mieczem świetlnym lub kraboburger? Albo zupa pieczarkowa, ale bez pieczarek. Wszystko to już przerabialiśmy, a ostatnie z wymienionych dań nie jest wcale tudne do wykonania. Wystarczy zmiksować grzyby wraz z wywarem i powstanie przepyszny krem pieczarkowy. Jeśli dodać do tego mięsne kuleczki - takie, jakie robi się także do rumuńskiej ciorba de perisoare - to wyjdzie z tego całkiem elegancka zupa, którą można serwować także w czasie uroczystości rodzinnych.

Składniki:

ok. 1 kg mięsa wołowego na rosół (szponder, łata, pręga)
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (lub ½ dużego)
1 por
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól
pieprz
1 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
150 ml śmietany

Klopsiki:

½ kg cielęciny do mielenia (łopatka)
2 łyżki ugotowanego ryżu
1 jajko
sól
pieprz

Mięso na zupę i obraną włoszczyznę zalać 1,5-2 l zimnej wody (tak, by woda przykryła mięso). Gotować początkowo na dużym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień i dalej powoli gotować. W międzyczasie zebrać szumowiny i dodać przyprawy. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjąć je i przecedzić rosół. 

Pieczarki umyć i pokroić. Kilka najmniejszych przekroić jedynie na pół. Cebulę obrać i pokroić na plasterki.  Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim grzyby wraz z cebulą. Oddzielnie podsmażyć małe pieczarki przekrojone na połówki i zostawić je na patelni, by nie ostygły. Pozostałe pieczarki wraz z cebulą włożyć do zupy, doprowadzić ją do wrzenia, następnie całość zmiksować - tak, by zupa miała jednolitą aksamitną konsystencję.

Cielęcinę umyć i zmielić, dodać ugotowany ryż i jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystkie składniki i uformować niewielkie kuleczki. Wrzucić klopsiki do zupy i gotować kilka minut. Na końcu dodać śmietanę i zagotować zupę.

Podawać z odstawionymi wcześniej połówkami pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz