Właśnie rozpoczyna się sezon na czereśnie. Mogłabym je jeść garściami! Jednak owoce te nadają się nie tylko do deserów, ale także jako dodatek do dań mięsnych. Są bardziej zwarte i mają mniej soku niż wiśnie, które cześciej spotykam jako składnik sosów do mięs. Są też co prawda słodsze, ale w zestawieniu, na przykład, z pikantną papryką to poezja dla kubków smakowych! Pasują praktycznie do każdego rodzaju mięsa, także do drobiu. Dziś w wersji z szynką wieprzową.
Składniki na 4 porcje:
60 dag szynki wieprzowej
25 dag czereśni
1 czerwona papryka
2 maleńkie papryczki chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki w proszku
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Czereśnie umyć i wydrylować. Paprykę i papryczki chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej papryki. Gdy zmiękną dodać czereśnie. Smażyć wszystko razem jeszcze przez chwilę, następnie dodać przecier pomidorowy i wędzoną paprykę. Całość wymieszać.
W międzyczasie mięso pokroić na cztery równe plastry, lekko rozbić pięścią, oprószyć solą i pieprzem i na oddzielnej patelni usmażyć do miękkości (nie dłużej niż 10 min.). Przełożyć na talerz i polać sosem czereśniowym. Podawać z puree ziemniaczanym.
Właśnie sobie zrobiłem. Zachwycające jest połączenie papryki wędzonej i czereśni :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że smakowało!
Usuń