środa, 27 maja 2015

Szynka wieprzowa w pikantnym sosie czereśniowym

Właśnie rozpoczyna się sezon na czereśnie. Mogłabym je jeść garściami! Jednak owoce te nadają się nie tylko do deserów, ale także jako dodatek do dań mięsnych. Są bardziej zwarte i mają mniej soku niż wiśnie, które cześciej spotykam jako składnik sosów do mięs. Są też co prawda słodsze, ale w zestawieniu, na przykład, z pikantną papryką to poezja dla kubków smakowych! Pasują praktycznie do każdego rodzaju mięsa, także do drobiu. Dziś w wersji z szynką wieprzową.

Składniki na 4 porcje:

60 dag szynki wieprzowej
25 dag czereśni
1 czerwona papryka
2 maleńkie papryczki chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki w proszku
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Czereśnie umyć i wydrylować. Paprykę i papryczki chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej papryki. Gdy zmiękną dodać czereśnie. Smażyć wszystko razem jeszcze przez chwilę, następnie dodać przecier pomidorowy i wędzoną paprykę. Całość wymieszać.

W międzyczasie mięso pokroić na cztery równe plastry, lekko rozbić pięścią, oprószyć solą i pieprzem i na oddzielnej patelni usmażyć do miękkości (nie dłużej niż 10 min.). Przełożyć na talerz i polać sosem czereśniowym. Podawać z puree ziemniaczanym.


2 komentarze:

  1. Właśnie sobie zrobiłem. Zachwycające jest połączenie papryki wędzonej i czereśni :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń