czwartek, 24 listopada 2011

Ryba w sosie z duszonych porów

Jutro piątek, a więc idealny dzień na rybę. Ostatnio trochę przejadła mi się klasyczna ryba smażona na patelni i wraz z mężem zaczęliśmy stosować trochę bardziej wymyślne przepisy oraz sami wymyślać rozmaite dodatki, które zwykłą rybę mogłyby zamienić w niecodzienny obiad. Bezkonkurencyjny był szczupak w warzywach przygotowany ostatnio przez mojego męża, w dodatku w tajemnicy. Miałam fantastyczną i przepyszną niespodziankę. Jestem też fanką wszelkich sosów do ryb i dziś chciałabym polecić właśnie jeden z moich sosów: serowo - porowy. Najbardziej sprawdza się do ryb słodkowodnych, które mają bardziej "rybi" posmak, ale urozmaici również rybę morską.

Składniki dla 4 osób:

4 porcje smażonej ryby
0,5 l śmietany
1 ser camembert
2 pory
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pokrojone w plasterki pory udusić. W oddzielnym garnku zagotować śmietanę i rozpuścić w niej ser tak, aby nie było grudek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać uduszone wcześniej pory. Wszystko wymieszać. Podaną na talerzu rybę polać sosem lub przełożyć sos do sosjerki, aby każda osoba mogła sama nałożyć odpowiednią dla niej ilość sosu.
Sos jest na tyle delikatny, że nie zdominuje ryby, a raczej podkreśli jej smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz