wtorek, 13 marca 2012

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Nie jestem zbytnią fanką makaronów, ale moi chłopcy je uwielbiają, więc dość często pojawiają się w naszym jadłospisie. Niewątpliwie te dania mają jedną zaletę: błyskawicznie się je przygotowuje. Niedawno mieliśmy spaghetti bolonese, więc na dzisiejszy obiad wybrałam makaron z kurczakiem i pieczarkami.

Składniki na 4 porcje:

30 - 40 dag makaronu penne (rurka skośna)
pierś z kurczaka (ok. 40 - 50 dag)
30 dag pieczarek
200 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
10 dag masła
sól
pieprz
bazylia
oregano

opcjonalnie 150 g sera typu roquefort

Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w talarki pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlać nieznaczną ilością wody i udusić. Należy pamiętać, że kurczak i pieczarki puszczą własny sos, więc wody nie może być za dużo. Na końcu dodać śmietanę i musztardę, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować i jeszcze gorący przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Po przełożeniu na talerz można posypać tartym serem typu roquefort.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz