Na Wielkanocnym stole obowiązkowo muszą znaleźć się jajka, najlepiej kilka rodzajów. Mój dzisiejszy wpis mieści się zarówno w kategorii "Wokół świątecznego stołu", jak i "Smaki dzieciństwa", bowiem oba rodzaje jajek, które chcę zaprezentować moja mama robiła od niepamiętnych czasów i w moim domu rodzinnym pojawiały się na stole w czasie każdej rodzinnej uroczystości, nie tylko w czasie Wielkanocy lecz także np. z okazji imienin. Do dziś je uwielbiam.
Jajka ze szczypiorkiem
6 jajek
pęczek grubego szczypiorku (od dymki)
łyżka majonezu
sól
pieprz
Jaja ugotować na twardo. Gdy ostygną, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Do miseczki przełożyć żółtka ze wszystkich jajek i rozgnieść je widelcem. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do żółtek. Wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem wypełnić miejsca po żółtkach.
6 jajek
kilka pieczarek
łyżka masła
łyżka majonezu
sól
pieprz
Jaja ugotować na twardo. Gdy ostygną, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Do miseczki przełożyć żółtka ze wszystkich jajek i rozgnieść je widelcem. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy ostygną dodać do żółtek. Wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem wypełnić miejsca po żółtkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz