wtorek, 3 grudnia 2013

Pieczeń à la Orloff według Pascala

Bardzo podoba mi się aktualna kampania reklamowa Lidla opierająca się na rywalizacji dwóch znanych szefów kuchni. Mój mąż zawsze gdy robi zakupy w Lidlu, przynosi mi broszurki z przepisami Pascala i Okrasy. Chyba bardziej podobają mi się te autorstwa Pascala, ale przyznam się szczerze, że choć zbieram te przepisy i bardzo się cieszę, że zostały zebrane w formie książki kucharskiej (książka nie uwzględnia jednak wszystkich przepisów, które drukowane były co tydzień w broszurkach), to jednak dotąd żadnego nie wypróbowałam! Aż wstyd, bo przecież kampania się już kończy. W związku z tym wczoraj zrobiłam pieczeń à la Orloff z jednej z najnowszych receptur Pascala (nie ma jej we wspomnianej książce). Choć na moim zdjęciu nie wygląda tak apetycznie jak w broszurce i na stronie internetowej Lidla (przepis dostępny jest tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/pieczen-a-la-orloff), ale jest na prawdę pyszna! Poniżej oryginalny przepis ze strony sklepu. Moim zdaniem jednak sosu soubise jest za dużo i w zupełności wystarczyłaby połowa. Ponadto nieco dłużej piekłam schab (ok. 45 min.).

Składniki:

ok. 1 kg schabu wieprzowego
5-6 plastrów sera ementaler (każdy o grubości 0,5 cm)
5-6 plastrów boczku w plastrach
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 pęczek pietruszki

Sos soubise:

2-3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kg pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
2 cebule, drobno posiekane
2 szczypty gałki muszkatołowej
50 g sera ementaler
sól
pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego rozgrzać na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażyć energicznie mieszając. Pieczarki z cebulą przekłożyć do miseczki i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, całość wymieszać. Dodać starty ser ementaler, wymieszać. Posypać do smaku gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.

Sos beszamelowy:

50 g masła
50 g przesianej mąki
500 ml mleka
sól
pieprz

50 g masła rozpuścić w garnku, dodać 50 g mąki i mieszamy. Smażamć mniej więcej 2 minuty, następnie dodać zimne mleko i energicznie wymieszać. Poczekać, aż zacznie się lekko gotować i dodać niewielką ilość soli i pieprzu.

Schab bez skóry doprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Wysmażone mięso wyłożyć na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć. Ostygnięty schab głęboko naciąć (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), posmarować w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkłożyć plasterki sera. Plasterki boczku złożyć na pół i włożyć w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebić mięso wzdłuż na wylot i umieścić ponownie na kratce z piekarnika. Schab włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu – 220°C) na 10 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć sos i wyjęty z piekarnika schab. Na schab wyłożyć ponownie sos. Całość włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos zarumienił się i zrobiła się skorupka). Zapiec. Pietruszkę drobno posiekać i posypać nią wyciągnięty z piekarnika schab.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz