Wielu moich znajomych spotyka się przed Świętami, aby wspólnie z przyjaciółmi lub rodziną piec świąteczne pierniki. To nie tylko dobra okazja do przedświątecznego spotkania, zwłaszcza z tymi, z którymi nie zobaczymy się już przy świątecznym stole, ale także doskonała zabawa nie tylko dla najmłodszych, ale także dla ich rodziców. Wspólne wykonanie i zdobienie ciastek sprawia radość chyba wszystkim. Ja piekłam pierniki z moimi małymi synkami. Robiliśmy je pierwszy raz, ale dość często pieczemy razem kruche ciasteczka, bowiem chłopcy uwielbiają wycinać rozmaite kształy z ciasta i mają ogromną satysfakcję z samodzielnego wykonania słodyczy. Pierniki nadają się zarówno do jedzenia, jak i jako ozdoby na choinkę.
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 kostki ciepłego masła lub margaryny + tłuszcz do posmarowania blachy
4-5 łyżek miodu
2 jajka + ewentualnie 1 białko do smarowania
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
5-6 goździków
szczypta pieprzu
aromat pomarańczowy
Mąkę przesiać. Amoniak rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Miód podgrzać, aby się rozpuścił. Do mąki dodać masło (lub margarynę), następnie miód, amoniak, jajka oraz przyprawy (goździki dobrze utłuc w moździerzu) i aromat. Przyprawy można zastąpić gotową przyprawą korzenną do piernika. Wyrobić ciasto, następnie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować do grubości ok. 3 mm. Wyciąć foremkami pierniczki i ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Jeśli mają być błyszczące, posmarować każdy białkiem. Można je też dowolnie ozdobić (my użyliśmy kolorowych kuleczek cukrowych). Piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia (ok. 7 min.). Przechowywać w zamkniętym naczyniu (najlepiej w puszce lub słoju), aby nie wyschły.
Jutro ciotka Iza przychodzi na pierniczki...gotowe:))))))))
OdpowiedzUsuńZapraszamy Ciotkę jak się wykuruje. Pierniczki szczelnie zapakowane czekają do Świąt. W niedzielę pieczemy makowce.
OdpowiedzUsuń