piątek, 2 maja 2014

Szparagi z hiszpańską szynką serrano i dipem jogurtowym

Nie wyobrażam sobie maja bez szparagów! W restauracjach widziałm już dania z tegorocznymi szparagami, nawet jadłam wczoraj suma na szparagach w jednej z restauracji w Górze Kalwarii. Jednak restauracje serwują przeważnie zielone szparagi, a ja wolę białe. Te, które są teraz dostępne w sprzedaży, są jeszcze młode i szybko się gotują. Ponieważ dziś normalnie pracowałam, zamiast oddawać się majówkowemu lenistwu, zależało mi na czymś prostym na obiad. Pomyślałam o szparagach zawiniętych w szynkę serrano z dodatkiem lekkiego aromatycznego dipu jogurtowego. Danie jest przepyszne i na pewno zdrowsze niż wszechobecny na majówkach grill.

Składniki:

2 pęczki białych szparagów
szynka serrano (tyle plasterków, ile sztuk szparagów)
150 g sera parmezan
sól
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy

Dip jogurtowy:

300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkim łyżki cukru do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadły. Gdy nieco przestygną, owinąć każdy plasterkiem szynki serrano (może być także szynka parmeńska lub szwarcwaldzka). Szparagi przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni aż wierzch się zarumieni.

Podawać z dipem jogurtowym: jogurt połączyć z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypiorek, następnie doprawić solą, pieprzem i cząbrem i wszystko razem wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz