Maj to miesiąc szparagów! To jedno z tych sezonowych warzyw, na które czeka się cały rok i którym można delektować się tylko przez kilka tygodni. Najlepsze są teraz, w pierwszych dniach maja. Młode szybko się gotują i nie są jeszcze łykowate. Co roku gotuję moją ulubioną zupę szparagową i dodatkowo jeszcze jakieś danie z zapiekanych szparagów. W tym roku postawiłam na szparagi z dodatkiem ryby, ponieważ staram się ograniczać jedzenie potraw mięsnych, choć z szynką parmeńską czy serrano też są wyśmienite. Ze szparagami idealnie komponuje się łosoś.
Składniki:
½ kg surowego łososia (bez skóry)
1 pęczek zielonych szparagów
3 jajka na twardo
Ciasto francuskie:
250 g mąki pszennej
1 kostka zimnego masła
1 jajko
50 ml wody
szczypta soli
Z mąki, jajka i wody, z dodatkiem szczypty soli, zagnieść ciasto - jak na pierogi. Wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Masło rozwałkować przez ściereczkę na prostokąt o gubości ok. 2 cm i również wstawić do lodówki, aby się dobrze schłodziło. Ciasto z mąki rozwałkowć, rozłożyć na nim prostokąt z masła, brzegi ciasta nałożyć na masło na wzór koperty i wałkować od siebie (zawsze tylko w jednym kierunku). Następnie złożyć ciasto na 3 części i znów rozwałkować. Czynność tę powtórzyć kilka razy, po czym włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 min. Po upływie tego czasu przełożyć ciasto do formy na tartę.
Rybę umyć i pokroić na plastry. Ułożyć na cieście francuskim. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i ułożyć na warstwie łososia. Na wierzchu ułożyć plasterki jajka na twardo.
Sos:
200 g śmietany 22%
150 g sera camembert
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Zagotować śmietanę. Dodać do niej pokrojony camemebert. Mieszać aż ser się roztopi. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlać sos do tarty, przykryć folią aluminiową i piec 40 min. w temp. 200°C. 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię, by wierzch się zrumienił.
Wygląda bardzo apetycznie. Nie trzeba by mnie było namawiać :)
OdpowiedzUsuńJest faktycznie bardzo smaczna i namawiam... do zrobienia! Póki szparagi jeszcze są.
Usuń